مجموعه فرهنگی امام صادق (ع) نهادیست مردمی. این مجموعه در سال ۱۳۶۴ شمسی، با ارشادات و راهنمایی های استاد علامه محمدرضا حکیمی و با اشراف و سرپرستی حجت‌الاسلام سید علی محمد حیدری، و با کوشش تنی چند از روحانیون ،پزشکان و پیشه وران تاسیس گردید. نهاد فوق مشتمل بر واحد های متعدّد فرهنگی، اجتماعی، کتابخانه، […]

گزارش دو نشست علمی-دینی با موضوع «رخداد و گفتمان غدیر خم و زنان معاصر مسلمان» (۲۳ و ۲۴ خرداد ۱۴۰۴)

نویسنده: فاطمه حیدریه
ارسال شده در تاریخ ۲۰ تیر ۱۴۰۴

 

در آستانه فرا رسیدن عید سعید غدیر و به منظور بازخوانی معرفت‌شناسانه و تمدنی این رویداد بزرگ اسلامی، دو نشست علمی پیاپی با عنوان و محوریت «رخداد و گفتمان غدیر خم و زنان معاصر مسلمان» در روزهای ۲۳ و ۲۴ خردادماه ۱۴۰۴، از ساعت ۲۰ تا ۲۱:۳۰ در مجموعه فرهنگی امام جعفر صادق (ع) میبد، تالار علامه محمدرضا حکیمی (ره) برگزار گردید.IMG_20250711_022015_461

این نشست‌ها با حضور اساتید فرهیخته و پژوهشگران حوزه دین، به تبیین نقش زن در منظومه غدیر و بازشناسی ظرفیت‌های اجتماعی، فرهنگی و معنوی این گفتمان برای زنان مسلمان معاصر اختصاص داشت.

گزارش نشست شب اول – ۲۳ خردادماه

ابتدا چکیده مقاله با موضوع «استناد زنان «وافدات» به حدیث غدیر در ملاقات با معاویه» توسط خانم حمیده رحیمی ارائه شد. ایشان ضمن استناد به متون روایی و تاریخی، به نقش فعال زنان در زنده نگاهداشتن جریان غذیر، اشاره نموده و آن را الگویی برای هویت‌یابی زن مسلمان معاصر معرفی کردند.

سپس استاد انصاری با موضوع «نسبت غدیر و زن مسلمان معاصر» به ایراد سخنرانی پرداخت.

استاد انصاری در مقدمه سخنانش گفت: «رخداد بزرگ غدیر خم در درازای تاریخ اسلام تا به امروز، نقش و تأثیر فراوانی، به شکل مستقیم یا غیر مستقیم، بر جامعه اسلامی و بشری داشته است که نیازمند مطالعات چند جانبه اجتماعی فرهنگی و تاریخی است. در این میانه، جامعه شیعه بیش از دیگران از فراز بلند غدیر خم بهره‌مندی دارد و به طبع، جامعه زنان نیز در این بهره‌وری خردمندانه سهم قابل ملاحظه‌ای را به خود اختصاص داده‌اند. زنان بزرگ از خاندان پیامبر و پیروان آنان در مسیر تشیع از موارد متعدد و برجسته‌ای در زمینه تاثیر پذیری اصولی از حماسه غدیر خبر می دهد. با صرف نظر از بررسی های تاریخی در این موضوع، بررسی وضعیت جامعه زنان مسلمان معاصر در پیوند زندگی و اندیشۀ آنان با محتوا و اهداف و آرمان‌های غدیر، ارزش و کارایی ویژه‌ای دارد. همچنان که برای مطالعه اجتماعی این طبقه از اهمیت و حتی جذابیت برخوردار است.

زن معاصر مسلمان با داشتن گرایش شیعی واجد ویژگی‌های فکری و رفتاری متفاوتی است که آن را از بخش های دیگر زنان معاصر ممتاز می کند. تفاوت معنادار ایجاد شده در میان زنان شیعه از گذشته تاریخ اسلام تا کنون، کم و بیش قابل مشاهده است. زنان وافدات بر معاویه را به عنوان نمونه ای روشن از تغییر معنا دار در جامعه زنان غدیری باید بر شمرد. »

گزارش نشست شب دوم – ۲۴ خردادماه

ابتدا سه تن از پژوهشگران، خانم ها: مهدیه برزگری از گروه پژوهشهای دینی یک با موضوع «تأثیر غدیر بر رشد شخصیت زن معاصر در بُعد عدالت خواهی» و نرگس انصاری مقاله مشترک با آقای محمد حیدری را با موضوع «دریافت انسانی زن مسلمان معاصر از غدیر (با تکیه بر دیدگاه علامه حکیمی)» و مهشید موسوی ندوشن با موضوع «تحلیل ادبی غدیر در اشعار بانوان معاصر (با تحلیل نمونه غزلی از پروانه نجاتی)» از گروه پژوهشهای دینی دو، مقالات خود را ارائه کردند. لازم به ذکر است که مقالات یاد شده در بخش مقالات سایت ششم در اختیار خوانندگان قرار داده است.

سپس سخنران اول نشست، دکتر شهاب‌الدین وحیدی، با توجه به اعلام وصایت و جانشینی امیرالمؤمنین علی(ع) در غدیر خم، در موضوع «وصایت در ادیان اسلام، یهودیت و مسیحیت» سخن گفت و توجه به سنت های تاریخی ادیان ابراهیمی را به وصایت و جانشینی هماهنگ و راهگشا ذکر کرد و در پایان سخنرانی نیز به پرسش های حاضران پاسخ گفت.

سپس حجت‌الاسلام حسین انصاری، دبیر نشست، ضمن تشکر از شرکت کنندگان و پژوهشگران و سخنرانی مفید و جذاب جناب دکتر وحیدی، در موضوع «ویژگی های دیدگاه غدیر شناسی علامه حکیمی» سخنرانی کرد. استاد انصاری ویژگی های دیدگاه غدیری استاد حکیمی را در سه محور تشریح کرد.

اول: نگاه فراتاریخی به غدیر، دوم: نگرش سیاسی داشتن به غدیر، و سوم: تلارم اصل غدیری بودن با عدالت گرا یی در نگاه علامه حکیمی که نگرش او را از بیشتر معاصرانش ممتاز می کند.

جلسات دو نشست در تالار علامه حکیمی، با استقبال گرم حاضران روبرو شد. برگزاری این دو نشست، گامی مؤثر در جهت تبیین علمی و تمدنی گفتمان غدیر در ارتباط با زن معاصر بود. طرح نگاه نو به غدیر به‌مثابه یک منشور اجتماعی و مشارکتی برای همه مؤمنان، به‌ویژه بانوان، از نقاط قوت این مجالس علمی بود.

Print Friendly

یک نظر بگذارید